miercuri, 13 ianuarie 2010

despre activitati din romania

In Romania, statul finanteaza impadurirea terenurilor degradate sau defrisate, acordand fonduri de mediu autoritatilor publice locale. In scurta vreme, potrivit Administratiei Fondului de Mediu (AFM), si cetatenii care detin suprafete care nu mai sunt potrivite pentru agricultura sau pasunat vor putea solicita finantari pentru impaduriri.

Intr-o lume in care conservarea mediului inconjurator ar trebui sa fie o prioritate, intr-o societate care sta se topeasca sub un soare din ce in ce mai necrutator, in Romania inca se taie copaci. Si nu pentru ca ar fi bolnavi, periculosi, prea batrani sau prea putrezi. Nu. Se taie pentru ca se poate. Pentru ca orice "domn" detinator de "pile" care considera ca are nevoie de ceva cherestea de buna calitate, merge cu ploconul si obtine ce vrea. Fara prea multe greutati. Un teanc de bani rezolva aproape orice in tara noastra.
Ni se taie copacii fara sens pentru ca orice locatar de bloc poate depune o cerere pentru taierea unui arbore care il "deranjeaza" cu florile, frunzele sau pasarile care isi fac cuib in ei.
Cerere care este aprobata si copacii taiati ca si cum nu ar fi existat vreodata. Fara ca ceilalti locatari sa fie intrebati se sanatate.
Si pentru ca traim in tara lui Papura Voda, orice neispravit care nu realizeaza ca inconjurat de betoane nu va putea trai la nesfarsit poate depune o cerere de acest fel, incompetenta reprezentantilor autoritatilor grabite sa puna un "rezolvat" pe o cerere fara sa se gandeasca la cat spatiu verde ar trebui sa existe in aglomerarile urbane secatuite de ozon insa mult prea "bogate" in noxe, duce la masacrararea pana si a ultimilor arbori care ne mai dau o gura de aer proaspat, ne mai tin putina umbra in zilele in care aerul parca se lichefiaza si plamanii stau sa ne explodeze.
Sub presiunea grijei zilei de maine in tara se taie. Se taie paduri, se taie orice copac de care un netot crede ca are nevoie; cu sau fara aprobare (preponderent fara!), se taie paduri intregi, raman munti intregi dezgoliti iar cei ce se bucura la sume cuprinse intre cativa zeci de lei pe zi sau citeva milioane de lei noi isi freaca mainile multumiti.
In prostia si inconstienta lor, in lacomie, nu realizeaza ca banii respectivi reprezinta pretul vietilor urmasilor lor.

Se spune ca "Nu esti om daca nu ai facut un om si nu ai sadit un pom.

... Sa cresti un om si sa sadesti un pom va trebui sa nu mai fie pentru noi doar o alta propozitie auzita si rostita automat.


Pentru fabricarea unei tone de hârtie, se folosesc între 2 şi 3,5 tone de copaci, adică sunt tăiaţi 20 de copaci?
Prin reciclarea unei tone de hârtie, sunt salvaţi 17 copaci?

Din 100 t hârtie colectată se pot replanta 30 ha de pădure?(sursa: Asociatia Eco-EUROPA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu